Friday, December 05, 2008

Bulan Senyum


Semalam nampak tak bulan senyum?

A'ah. Nampak. Masa tu Zaki kat UIA Gombak.

Cantik kan? Agak-agaknya apa la firasat nya.

Mana ada firasat-firasat. Suka sangat nak kaitkan dengan mende-mende macam tu.

Tak Ki, dulu pernah jugak macam tu. Tak lama lepas tu ada benda buruk berlaku. Mesti ada kaitannya.

Takde kaitan.

Ada la Ki. Kalau tak, takkan tiba-tiba malam semalam ada fenomena macam tu?

Mana ada tiba-tiba. Semua tu astronomi. Kebetulan kedudukan bulan dan bintang tu seolah-olah macam mata dan bibir. Elok pulak, bulan tu dalam fasa bulan sabit, jadi macam senyuman. Ia berlaku setiap 5 tahun sekali kalau tak salah. Takde kaitan dengan perkara-perkara tahyul atau firasat semua tu.

Abis tu, ada kawan cuba nak amik gambar bulan senyum tu. Dia cuba banyak kali. Dia adjust macam-macam cara. Langsung tak boleh. Ganjil. Padahal katanya kalau nak ambil gambar selain daripada malam tu, jadi je.

Dia guna kamera apa?

Kamera henset.

Memang la tak boleh. Mana boleh nak amik gambar bulan yang jauh berbatu-batu kat atas nun kalau guna kamera henset je. Malam pulak tu. Zaki try tangkap gambar guna kamera Zaki pun tak jadi je.

Habis, yang kat dalam paper hari ni, boleh pulak dia ambil?

Memang la. Itu dia guna kamera apa. Teknologi kamera henset, dengan kamera yang orang paper tu guna lain. Kanta dia mahal, teknologi di canggih. Kamera henset plak, cikai-cikai je. Faham tak beza kereta Kancil dengan Mercedes?

Owh... betol jugak. Pelik kan, mata manusia boleh nampak, nak tangkap guna kamera pulak tak boleh.

Memang la. Itulah bezanya ciptaan Allah dengan ciptaan manusia.

Ye lah~

Zaki cakap ni bukan nak melawan. Tapi sekadar menyatakan pandangan. Itulah bezanya orang dulu dengan orang sekarang. Orang dulu banyak terdedah dan percayakan perkara-perkara tahyul. Orang sekarang, setelah banyak kajian sains, itulah yang dibuktikan. Sepatutnya, apabila ada kajian yang macam ni, mendekatkan kita lagi kepada Allah, sebab walau apapun fenomena yang tercipta, semuanya kehendak dan aturan-Nya.

Ye la~ tak sia-sia kau belajar tinggi-tinggi kalau macam ni...

I don't want to reveal with whom the conversation went on. But the thing is, it involved 2 generations with different perspectives and worldviews.

I wonder, what if the phenomenon showed mourning face i.e. the crescent faces downward. Will some people take it as something signifying bad news?

Foot note: Despite the nature of this blog which is meant to be written in English, I write some in Bahasa Malaysia because I cannot deny the fact that I speak Bahasa in daily life.

You might want to see the pictures of the phenomenon here and the fact behind it here.

My trial to capture the picture.

44 comments:

efiey fieza said...

^_^

© Liyana.Sara.Salleh said...

orang dulu kan memang percaya dengan superstitious ni...
kadang2 rimas gak sebab ada orang cakap kat aku...
tak leh camni, yang ni kena gini...
pendek kata ada je la tak kena...
tapi nak kata takmo caya pun susah gak...

entahle, sekali sekala aku tersepit dengan mentaliti orang dulu yang percaya benda karut vs zaman sekarang punya life yang ada penjelasan saintifik untuk setiap fenomena...
*cam berbelit je ayat tu*

btw, ko baru sentuh part superstitious je...
kalau bawa masuk cite bab adat...
pergh, sure orang lama akan junjung tinggi adat...
*alamak dah off topic le pulak*

it's a good attempt with the pic of that smiling moon...
sungguh indah setiap kejadian ciptaan-Nya, kan??? :D
ni yang buat aku nak balik 4.6(B) ni...
boleh tengok langit dengan jelas dari compartment aku... :D
p/s:aku memang suka tengok bulan & bintang2 di langit waktu malam &subuh sejak kecik lagi...
*matile asyik off topic je ni*

shamel said...

oh..aku ade terbaca gak kat paper BH smlm. excited gak tngok.
X sabar nk tunggu 5 taun akan dtg.

Jepah said...

sehebat2 ciptaan manusia... ia tetap ada kelemahan... =p

dari segi pemikiran org tua-tua, mereka percaya pada tahyul...

dari sudut pandangan sains, fenomena.. n mcm2 teorilah..

pernahkah kita terfikir dari kaca mata Islam?

fikir2kanlah...

Szakif said...

fieza..

^_^

ko tengok langit tak malam tu? nampak?

Szakif said...

liyana....

apa-apa pun, kita kena hormat dengan pandangan diorang, dan kalao berani dan ade kekuatan, cakap elok2 apa pula pandangan kita tentang sesuatu perkara tu. memang susah nak mengubah mentaliti orang yang dah into superstition ni. because they don't know they scientific explanation behind things. but i don't deny the fact that not everything in this world can be measured and observed from scientific explanation. on top of all that, people differ in opinion and it's back to their knowledge and exposure towards gaining knowledge that has shaped them to being who they are.

bab adat, pun ada yang merimaskan aku. benci.

it's ok if you're off topic because it can expand our discussion :)

Szakif said...

shamel...

are you saying you didnt see it by yourself last time?

klik je kat link yang aku bagi untuk tgk gambar2 drpd kameraman professional.

cantek!

Szakif said...

jepah...

betol betol betol...

macam pula daripada sudut pemikiran Islam?

ingat tak mase belajar Sejarah sekolah menengah, ada bab pasal Kaum Muda dan Kaum Tua ada konflik daripada fikrah?

:)

efiey fieza said...

ye zaki, aku nmpk..
^_^

Szakif said...

fieza...

ko tengok pasal memang tahu ada kejadian tu, atau tak sengaja.

aku... ade la kawan aku gtahu ada fenomena tu, tapi mase tu siang. tak nampak apa2 lagi. bila da malam, baru aku faham apa maksud dia. itupun pasal aku tertengok. huhu~

KNOWLEE said...

Tu lah.
Asal jadi 1 keajaiban, mesti org nak kaitkan ngan tahyul.
Itu la, ini la.
Padahal bleh explain ngan fakta saintifik.
Mudah sgt nak percaya yg bukan2.
Klako.

DaRk AnGeL said...

you've been tagged.
sila layan.

© Liyana.Sara.Salleh said...

hormat tu of course ada...
cuma kadang2 rasa pelik nape caye sangat benda yang bagi aku macam mengarut...
well okay, orang dulu tak sama dengan kita sekarang ni...
aku pernah tanya kewajaran membuat sesuatu berdasarkan superstitious ni...
tapi jawapan yang aku dapat kurang memuaskan...

kalau bab adat, memang ada yang merimaskan aku...
paling tak tahan adat perkahwinan la... hahaha~

sekadar renungan bersama...
biar mati anak jangan mati adat...
tapi kalau anak mati, sapa nak teruskan adat...
mula2 sounds silly, bila difikirkan betul juga...
what do u think???

Szakif said...

knowlee...

kekadang klako, kekadang membengangkan. huhu~

kan?

Szakif said...

dark angel..

mak aih.. betimbun2 plak akunye hutang tag nih. adoi adoi~

Szakif said...

liyana...

aku cadangkan ko di google lagu syair cak pong by ND lala pastu donlod. lagu tu best, tapi sinis! serius... aku baru je donlod minggu lepas. sampai sekarang terngiang2 dia nya lirik. gelak besar aku jadiknya...

AHAHAHAHHAHAHAH

ILA said...

Kat Australia bley nmpak fenomena tu.Akak sekodeng blog saudaranya kak zeeta , ada lekat gambar tu..hasil dari digicam nya sndiri.Subhanallah...

Elo2!!!mcm mana kau tak terlewat smpai ke rumah ari tu...asyik2 berhenti kat tepi highway jerrr..(rujuk dari gambar)

efiey fieza said...

aku lak(ehehehe)..org bgtau mlm tuh..so, aku jnguk2..mcm blur2 jugak yg bintang stu lg tuh....
skali perhati btul2...bru nmpk smiley tu

Nino said...

aku nampak! :D
aku nak tangkap pki camera aku tp tak jumpe tripod lak.
terlepas. T.T huhu

Anubis said...

From my perspective the culture of malay itself that shape the upbringing of the child to believe in nonsense such as ghost, hantar benda halus of other damn who knows. For what I think, these things that hold back malays (in a sense of motivation and personality) to be success (but not all). So, it is good for all of us to believe that everything is by God and through science God shows His power. That's all. Nice simple and easy.

Szakif said...

kak ila...

amboi.. sampai ke australia perginya~ kat sini malaysia dah sah2 nampak jelas. in fact, malam tu saya nampak dengan jelas with naked eyes bulan (of course) dan kedua2 bintang tu.

akak nampak tak? ye la~ kan malam tu ade orang pergi CIMB :P

yang benti2 kat highway tu, semua kat satu tempat je. tak de kerja nak benti tepi highway banyak kali. in fact, mana boleh benti kat kawasan yang bukan tempat perhentian? bahawa kot. kitorang benti tu pun, dah takut apa2 yang buruk jadi. lori dan kenderaan berat lain sipi2 je drpd drpd kitorang. huiii~

Szakif said...

fieza..

aku plak, memang nampak fenomena tu. terus rasa takjub,tapi there was no body kat sekeliling aku yang cam teruja nak tengok sama. aku perati le sorang2 until that member aku gtahu yang 2 bintang tu adalah planet. subhanallah!

kita seharusnya rasa bertuah kerana diberi peluang untuk meneliti kebesaran Allah dengan pandangan mata kasar.. banyak lagi mende yang susah kita nak perati hanya dengan begitu..

kan?

Szakif said...

nino..

tripod tu yang kaki tiga tu kan, utk letak kamera. kan? eheh.. selalu dengar istilah tripod, tapi tak pasti apa mendenye..

aku rase kalo setting kamera aku betol, dan aku gunakan tripod (so that masalah tangan bergegar tak berlaku), maybe aku leh amik gambar fenomena tu.

kan?

Jepah said...

erm... kaum muda n kaum tua?
ingat2...

let's find out la apa pndangan pemikiran Islam... =)

Szakif said...

danial...

exactly!

i love your points. well described.

that's among the factors that makes malays to be quite left behind. actually we've discovered many things thousands years ago (e.g. herbal medicine, falaq syari'e related stuffs) but then since there was no effort to approach then scientifically, so everything was just limited within superstitious belief range.

what do you think?

Szakif said...

jepah...

sekarang ni kita boleh dikatakan sebagai Kaum Muda zaman sekarang. kita menyatukan pandangan Islam dan pandangan drpd sudut saintifik untuk menyatakan hujah terhadap sesuatu perkara.

jadi penting untuk kita, budak-budak zaman sekarang (:P) untuk menuntun ilmu seiring dengan tuntutan pergerakan pantas glabalisasi semasa. jangan sampai ketinggalan! :D

yey!

*semangat tau~ :P

Jepah said...

"update" dan "upgrade" ilmu itu mesti...
(see my latest entri la...)
hahaha...

Nino said...

yup2 itulah tripod.
huhu yah masalah nak amek gambar tu takot gegar ngan terlalu gelap.
gambar trial ko tu cam nmpk sket2 tp sbb tgn ko gegar kan. huhu
so kalo setting btol dan tidak gegar leh la amek. but not gona be as clear as taken with slr la kot. huhu

© Liyana.Sara.Salleh said...

kalau guna dial up lambat la baru siap download...
nampak gayanya tunggu aku balik KL la dulu...
:D

Szakif said...

jepah..

wahaha~ promosi blog plak. baik. pasni aku g eh.. tadi g ko takde entry baru lagi... :D

Szakif said...

nino...

ha~ aku betol :D

aku try 3 kali. same je resultnye. pasal aku zoom, pastu malam plak tu, pastu sah2 tangan getar, so itu la hasilnya :D

ajar aku photography weh!

Szakif said...

liyana...

meh bagi email ko aku uploadkan. takpun nak senang ko google ke tajuk lagu tu pastu cari liriknya :D

liriknya yang penting sebenarnye :D

Nino said...

haha ko zoom lagi ah gambar tak clear.
aku pun amatur lagi mau ajar org!
tape2 kite belaja sesame.
haha

As said...

reading..and wondering

© Liyana.Sara.Salleh said...

owh, ko nak tolong ke???
sangat bagus sebab aku tengah malas nak cari sendiri...
:D
domain_adik@yahoo.com

ILA said...

Ehh..ye ker..time mlm tu kerrr???
mmg akak ada mbilang bintang bersama2 Hasya..Tapi ..eshhh!!napa kau tak habaq?? tau mcm tu..tentu akak tenung betui2

Szakif said...

nino..

kalo tak zoom langsung tak nampak pape...

oit. apa kate ko bukak kelab photography kat kuantan. best weh!

Szakif said...

as...

which part?

Szakif said...

liyana..

nanti aku uploadkan k~

Szakif said...

kak ila..

mase saya sampai rumah akak, dah lewat malam kot. lagipun mende tu nampak jelas dalam kol 8-9... memang melepas la~ :D huhu...

As said...

tengah fikir pasal gambar zaki tuh smbil bayangkan mode yang dgunakan.

rasanya pasti tangan zaki tak kejap pegang camera

Szakif said...

as...

mode malam, pastu dah habes kejungkan tangan dah, tak jadi. pastu letak plak atas meja supaya kamera tak gegar (tapi bila nak klik goyang sket gak kan) so tak jadik gak gambar tu. most importantly, it was because i zoomed in to capture the pic. that's why la~

fuzzy said...

patotla phadang jln tu kemek..de org duduk rupenye..heeeee

Szakif said...

fuzzy..

a'ah~ aku kan makin gemok~ :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...