Saturday, July 19, 2008

Do-Nuts


What if you know me when I am already this thin? Would you say “enough is enough, no more diet Zaki...”

What if I come readily in your life with a nice body shape? Would you say “you’ve been too thin la!”


Hey, people. I have my stand. I have my goal. I have my reasons. Thanks for the advice, but no thanks. I haven’t achieved the ones I’ve been aiming all these time since I started the diet.

I don’t need sarcastic advices. I don’t need jeers. What I need is some motivational sayings that say what I am doing is right and inspirational. Or the least you could do is to stay shut up. I appreciate opinions, but say it the way that wouldn’t make me feel down.

Hey, people. At least I still eat. I avoid rice that I believe contains a lot of carbohydrates and eating it would trigger me to eat more and more. However for your information, I’ve eaten rice for at least 3 times this week. But you only see me when I don’t take rice, and of course you come with your cynical words. For all you’ve said, thanks.

I’m not seeking to be bulimic, but a healthier life than the one I used to live with way back 4 to 6 years before. Eating rice triggers me to eat more and more of it. I don’t avoid carbohydrates, but I do avoid rice. I get carbohydrates from other sources. Please understand.

Ok Zaki, forget what they say. Stay focused, fit and healthy!

Was

25 comments:

ILA said...

ehemmm...seolah seperti 'berisi' kembali..(rujuk dari gambar)
errr...dah bape kg naik???



lariiiiiiii!!!

Far said...

ok...donut kat ner tu?..J.CO?...Big Apple?...my fave is CHOREO...ok...here's the thing..u lose weight because u change your eating pattern...avoiding rice...typical diet plan...since u have lost ur weight...I challenge you to enjoy your 3-times daily regular meal which include..breakfast, lunch (which include ricE), and dinner..plus some healthy snack in between time...will u maintain ur weight?...just some experiment I want to see...leh tak zaki?..yerla, because u still maintaining ur diet althought u lost ur weight..since dah lost tu..mkn regularly alik mcm org normal...naik tak berat tu alik?...

nurilahi said...

Zaki,

stand for what you believe is right even if you are standing alone. Orait?

I love dough nuts!

szakif said...

kak ila..

da sah2 la kan saye letak caption "Was" kat bawah tu.. maksudnye tu gamabr dulu mase gemok. burok kan? hu~

szakif said...

far..

if i change my eating habit back to normal, it will not only my physical to change back to when i was 20-21, but it'll be costly for me because i have to buy new shirts and trousers! so what i can and i want to do now is to maintain, at least. and if possible to reduce some more. yey!

thanks for the suggestion ya~ hu~

szakif said...

as..

wah! same la kite. minat gak donut. hehe..

nanti kalo as da sehat pas rawatan, aku belanja makan donut eh... insha Allah...

zackyah fimiyun said...

alaa...kau tak payah le nak dengar ckp org lain..yg sakit kerana obesity pun bukan depa pun in the future..kalau gemuk pun, bukan org lain yg kena ejek..okay?

just stay focus okay..turunkan berat badan secara sihat..

yeay..aku sekarang tgh serius nak turunkan berar badanku yg sangat berat...wakaka..chayok!!

officially today is my 13th seriusly nak reducekan weight.i took ur advice,less carb.tak amek nasik sangat..amek gak le,dlm seminggu ada 2kali je kot (eleh,baru 2minggu)..lagipun aku ni hantu bihun sup..alhamdulillah dah turun 3kg..nak turun lagi 17kg.wakaka

szakif said...

zackiyah..

you reduce your weight 7 kg per 2 weeks? pergh!! biar betol?

anyway, thanks for the advice eh. really appreciate it. what's your motivation to reduce weight ni eh? mesti ade something kan~ :D

Akmal Azeman said...

dear zaki,

as long as wat ur doing is healthy, i dont mind. some skip breakfast and dinner to lose weight. i disagree. be wise whn trying to reduce weight.

=to zackyah=

biar betol yah???!!!?? ni yang diet dari aritu ker??? yg bersungguh-sungguh takmo tambah nasik aym yg enak giler aritu??? whoa!!!! 3kg da turun???!!! okayyyy~~~ ni yg mmbuatkan nuyu rase bersungguh-sungguh utk diet dgn lebih serius. huuu~~~

p/s: zaki, did u know dat zackyah is my cousin??? heh. i envy her ryte now for staying focus in her diet. (T_T)

szakif said...

jab.. zackyah..

sori2.. salah maklumat. turun 3 kg rupenye, bukan 7 kg. sori2...

kema..

owh.. korang sepupu ke~ zackyah tu pernah ah sebelum ni melawat blog ni sebelum ni, pastu senyap camtu aje. aku pun da senyap drpd blog dia. huhu~

owh.. ape lagi. ko da nampak 2 orang berjaya menurunkan berat badan dengan kaedah yang mudah tapi memerlukan pengorbanan yang lebih sket, why shouldnt you try right? he~

yup.. i never skip my breakfast. to me, breakfast itu wajib. aku makan macam biase, cuma nya takde nasi je. tu je bezanya~ :D

THEonly1 said...

Hey yaw...
anak jati kanchong darat erk??
Wah...sungguh mengkagumi diriku ini atas kebijaksanaan dalam pelajaranmu...bole beri nasihat kepada saya? budak-tak-sedar-diri-nak-SPM-tahun-ini...huhuhu.Help!

szakif said...

theonly1...

yo! anak jati kanchong di sini lalala~

aku bijaksana? fikir 2 kali. ye, aku memang bijaksana. pasal tu masuk UIA. boleh? :p

anak jati kanchong hebat, jadi mesti boleh buatnye la SPM. takde hal~ :D

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

x skip mkn nasik xleh ke?
xleh idup xde nasik
huhu~ aku org melayu..sejati. =)

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...
This comment has been removed by the author.
zanurul wani said...

dont bother too much of what people think of your body size,ok!
:)

szakif said...

ladyinblue...

maybe jenis yang makan nasik banyak mane pun, takkan naik badan kot? you should be very thankful then. huahua~ aku nih, makan je nasi, mula la nak tambah 2-3 pinggan. dapat plak lauk pauk yang sedap2.. pergh..

*ok aku da terliur..

*bukan2.. roomate aku bakar roti. sangat sedap baunye..

lalu berlari ke arahnya sumber roti.


LAAAAAARRRRRRIIIIIKKKKKK

szakif said...

zanurul wani..

thanks and that is exactly what the last sentence says.. hehe..

yang atas2 tu, cuma luahan perasaan jerk. heh..

welcome2.. ni first time ke ke sini? wah3..

(^_^) lady in blue (^_^) said...

"maybe jenis yang makan nasik banyak mane pun, takkan naik badan kot?"

huhu~ kan best klu btul.
mkn kt cafe mmg la xtmbah
tp kt umah....? hee~

btw,truskan usaha menurunkan berat bdn
but in a healthy way k. =)

nurilahi said...

wah...ade orang nak belanja dough nut..

ngeee... :D

szakif said...

ladyinblue..

wah3.. ini mesti kes mak masak sedap kan~ isk. kena belajar drpd mak lady nih. ape rahsia masakan nye? hehe~

ladyinblue ade tak sebarang diet atau tips camne nak kekalkan berat badan? share ah dengan kitorang sume.. mane tau nanti bleh jadikan entry khas kat blog aku nih.. :D

szakif said...

as..

ye. itu adalah janji aku, dengan syarat as kena jalankan rawatan dengan segera dan insha Allah kembali ceria dan segar juge dengan segera.

mari sama2 kita doakan semoga as sehat2 selalu sebelum dan selepas rawatan.. amin~

as suka donut kedai ape? :D

zackyah fimiyun said...

wakaka..adake giller kalau turun 7kg...nsb baik kau baca balik.tu aku potong both of my lowerlimb.

ape motivation aku? sebab aku dah janji dgn bestfriend aku yg nak kawen this december utk nmpk cun di hari pkahwenan beliau..hahaha..

owh-lagipun aku tak mo minum air gula mgtt kalau aku kawen dan mgandung karang..

erm,eh.mcm bunyi nk kawen.Well actually NO!wakakaka.just cautious tiap2 hari tgk patient with diabetic foot asek kena amputate kaki aje.seram siot.

Hi nuyu.kazenku yang berada di kuantsn..harharhar..gelak jahat.kalau kakiku gatal,mungkin yah akan ke kuantan saja mlawat..hehe

szakif said...

zackiyah..

kalo motivation ko is by seeing patient, aku plak by seeing my own parents. kesian kat diorang kena ulang alik ke hospital check itu ini sebelum ni. pastu abah aku dah sah2 kena buat hemodialysis. aku takmo ulang sejarah.

sedangkan tengok parents nan 2 orang, aku da risau, apatah lagi jika tgk patients yang sah2 kena potong kaki. nauzubillah!!

so, prevention is always better than cure. aku akan teruskan diet ni. tak kira! hehe...

uiks.. nak kawen cakap je la nak kawen zack~ :p

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

mak masak cincai pn sedap..
so klu blk cti kmfem pipi tmbam nyer :p

tips kklkan brt bdn?
join ARC race diz weekend.
hehe~
*promotion xbleh blah*

szakif said...

ladyinblue..

wahahha~ mak kite memang ade skill tuh. main campak2 je, tapi sedap. itu normal..

yey! ARC nanti aku masuk pertandingan memasak~ lalala~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...