Sunday, June 07, 2009

Ketika di Majlis Kenduri


Ia adalah masa yang terbaik untuk:
  1. Mendengar cerita-cerita terbaru, yang sudah pasti sudah ditambah dengan pelbagai perisa daripada makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang datang bergotong-royong.
  2. Belajar banyak perkataan bahasa jawa yang terbaru yang jarang didengar pada hari-hari biasa.
  3. Berjumpa dengan kawan-kawan yang lama-tak-jumpa-dan-muka-pun-dah-berubah-sampai-aku-tak-kenal.
  4. Diusik sambil didoakan oleh makcik-makcik tentang jodoh aku.
  5. Menguji daya ingatan kerana perlu memanggil nama saudara mara dan anak-anak mereka yang semakin hari semakin berkembang jumlahnya.
  6. Memerhatikan saiz tubuh badan rakyat Malaysia yang rata-ratanya terlebih makan dan kurang bersenam sambil dalam hati berkata "na'uzbillah..."
  7. Menyesali sikap manusia yang membazir. Aku rasa macam nak guna caterer je la macam ni daripada bahan-bahan mentah tu disiang dicincang segala tapi tak masak apa pun..
  8. Mengutip STBB dan bolog tapi pasal banyaaak sangat, aku lupa semua. Asyik gelak je apabila berjumpa saudara mara ni. Boleh?
  9. Dimotivasi oleh saudara-mara yang berkata: "Ha... Macam ni baru hensem. Kurus sket..."

18 comments:

sOo_ARe said...

memang seronok ble jmpe ngan sedare mare yg da lame..macam2 cite kua..bergelak ketawa..miss dat moment!

Liyana said...

hate kenduri...
no more kenduri...
except kenduri kahwin kawan2...
most of the part pasal kenduri aku memang tak suka...
well, aku ada pengalaman tak best when it comes to kenduri...

En. Kunang Kunang said...

Ko posing kat mana ni? Kampung Sawah ke? Kanchong dah tak ada sawah...

KNOWLEE said...

Btol!
Skang pakai Caterer je.

me c i ka d a said...

haha..no. 9 best.. mesto ko makin bsemangatkn pasni..
aku ske knduri sbb leh tgk mcm2 ragam manusia..

Szakif said...

sulha...

kau dengan aku boleh jadi saudara mara tak satu hari nanti? ahahaha~

Szakif said...

liyana..

aku rasa aku tahu kot :D

Szakif said...

kunang...

owh tu kat kedah. btw kanchong pernah ada sawah kah?

Szakif said...

kak knowlee..

tu yang paling senang kan kak... tapi ade gak la cons nye kan~

Szakif said...

nad..

kekadang aku perlukan itu sebagai motivasi. hehe...

As said...

wah
sawaaaah :D

Liyana said...

aku ada bagitau apa2 ke sampai kau kata kau tau???
sebab aku tak tau apa yang kau tau tu...

Anonymous said...

Ohoooo...is mean zaki balik kampung ni..byak bermonolog dlm diri lah ye..terutama bab mak cik pak cik yg dah 'kembang' hehe
tu yg jerawat kat belah leher apa sal??
selalunya jerawat kat belah dahi...

ngeh..ngehhh

k.ila

Szakif said...

as...

wah!!! masha Allah.. :)

Szakif said...

liyana..

tak pasti la. tapi ko pernah la jugak cerita something yang ada kaitan dengan kenduri kendara nih. huhu..

Szakif said...

kak ila..

isk. jerawat orang, nampak je dia. huhu...

akak plak, makin ramping nampak? apa rahsia? :D

ILA said...

Rahsianya???
buat cup cake banyak2!!!hehe

errr..
betul ke smakin ramping??

Szakif said...

kak ila...

tak~ :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...