Wednesday, December 21, 2005

pelajar UIA yang melampau

asalamualaikum semua...

kali ni aku terbaca satu blog seorang pelajar UIA yang agak melampau dalam memberikan komen tentang dirinya. blog dia ni dibina melalui template friendster, pastu friendster dia plak dia limitkan kepada kawan-kawan dia aje. tapi takpe, aku copy apa yang dia tulis kat blog dia. kat bawah.

dia ni senang kata lembut, lelaki lembut. sebutlah apa sahaja yang korang rasa boleh merubah pendirian dia tentang dirinya, it won't work. dia ni keras kepala, amat! baca sahajalah blog dia. tapi yang peliknya, masih ingat lagi kepada Allah dalam dia sibuk dengan dunianya yang jauh menyimpang! sibuk nak tukar jantina wutsoever... na'uzubillah...

blog dia:

Ya Allah, best nyer hari ni! Actually pukul 11.30am tadi, ader pembentangan Pharmacology ngan Br. Lokman, i punyer tajuk, Jabir Ibn Hayyan. Kelllassssssssii kapal. Anywayl, sepatutnyer sumer group bentang tadik, tetapi dengan kuasa allah, group-group lain terover over pulak membentang pembentangan diorang, dengan kepelbagaian warna-warni yang tak beberaper menarik, dan boleh lah enjoy. Wah, suke-suke hati aku jeh memberi komen penuh dengan raser dengki. So pembentangan kitorang dengan jayanyer berpindah ke minggu hadapan hari Selasa, pukul 8. Bolehla, pukul 8, sure ngantuk, tapi takper.

Semalam tido agak lewat, actually kalau boleh tak nak mengganggu my beauty sleep, memang tau, i kalau tido lewat sikit for sure mata bengkak, bukan setakat bengkak, tapi jugak hitam gegelung sekeliling mater, tidak ketinggalan jugak wajah yang nampak keletihan dan kelam kabut, merah-merah dan sungguh la tidak cun! Tapi dengan kuase make-up tebal, Datanglah! Haaa, muke terus berseri-seri macam baru lepas sapu cat. Yang menjadikan lebih opera cina nyer, muker yang putih cam mayat tu, berbeza pulak ngan leher yang kecoklat-coklatan cantik itu. Dasyat.

So, life macam biaser, by the way, i diet sekarang, actually, i tak gemuk pun, cumer sajer menge diet kan diri, nak lebih slim, tapi slack nyer, kalau i menguruskan badan, muker yang di attack nyer, jadik panjang semacam pulak, nampak cam kuda Cik Kiah! (kuda betina yang cun). Tapi kalau makan extra pulak kang, muker jugak diattack nyer, bulat cam labu tambah tembikai (labu dan tembikai yang sedap dimakan). Penin penin.

Actually tadi baru jeh bertengkar sedikit ngan budak kelas, tapi dier mintak maap, so, maafkanlah, my prinsip, orang mintak maap, tak patut kiter buat jual mahal, dier dah sanggup lowerkan ego dier, patutnyer kiter menerima dengan hati yang terbuka, after all, sifat pemaaf tu memang dituntut dalam Islam.

Life, tak der aper yang menarik pun, i am a little bit lonely actually. Sedih la. Malam karang ader jamuan rayer kat sini, i raser cam malas nak pegi, tapi, entah, tengoklah.

I bawak baju rayer. Warner pink lagi, kelllassssssi kapal. Baju i warner pink lembut (seswai la ngan tuan nyer, opppsss, puannyer), beserta kain songket warner merah, masalah kecilnyer baju pink i tu nipis sikit laa, nampak la payu dara. Tak per lah, pakai jerlah nampaknyer baju dua lapis, tapi tak cantik la, baju melayu pakai duer lapis....

Jamuan yang bosannyer tu, bermuler kul 6.45pm. Emmm, my fren yang sejantina sumenyer ader keje, actually, i pun ader keje gak, catering lagi, habislah makanan aku contiminate kan, muaha ha ha. Satay pun ader, best nyer!

Masalah besar: Keje Sr. Rubya aku, tak siap lagi. Habislah groupmate aku mengamuk tahap dewa lepas ni, takper, maintain cun. Banyak keje la nak buat, dan aku ngan ikhlas hatinyer nak jadik sukarelawati membuat power point bodoh tu. Tak per, maintain cun lagi. Penatnyer nak memaintain...

Speaking of my parent, diorang banyak kali call, tapi i busy. Entah lah, kalau boleh, i nak hilangkan 100% perasaan kasih sayang i pader family i. I nak detach and lepaskan diri i. Tapi pada maser yang samer i nak diorang sumer hidup bahagia, aman damai tanpa i, i pun harap yang my parent akan lebih menumpukan perhatian to my younger sister and my gangsterous brother, biar diorang yang jadi harapan keluarga...

I sedih, tapi i harus tabah. I cannot take it anymore, when ever my mom call, dier mesti cakap, dah berubah belum? Dah jadik keras belum? And sometimes banyak kali diorang desak, it is like dah jadi cam sometin' yang seolah-olah diorang ingat bende tu tak menyakitkan hati i mendengarnyer...

Diorang tak leh terima ker? Hakikat yang this is their son, yang macam daughter dah ni, seems like diorang sebenarnyer tak leh terimer i personally, my whole identity, my self, anak diorang...
Nak buat cam ner i tak leh komplen, kadang kadang sakit hati sangat kalau ader jugak kawan-kawan yang bute tuli tak nak paham my situation. Diorang ingat orang cam i ni just badut di tepi jalan, bahan jenaka, bahan yang boleh dipandang remeh, bahan yang memang tak kuat, lemah dan sebagainyer. Lembik. Powerless. Stupid. Salah pilih jalan.

Kepada korang yang berfikiran begitu, guess what, i dont give a damn! I live my life to the fullest and i accept my death with honour. I can be noble too. I can be even better then you. I can become whatever i want, what ever you can become. I will accomplished what you can or cannot accomplished. I will stay alive. I will never be broken down. I will survive!

You can say what you want. You can tear me apart. You can make fun of me infront of other people. You can spit on me. You can call me names. You can do whatever you want, but you will never win. You will never get to my soul, and you can't ever steal this love i had for my self. I will believe in me, love me, take care of me, and stand up whenever you push me down. Fight back whenever you overthrone me, and i will make sure i archive my dreams, my fantasy, my hope, and i will find my one true love, and i will live happily ever after.

I hope, i will become someone one day. I akan pursue my impian. I nak berjaya, lebih dari jantan-jantan bodoh yang tinggal di kejiranan rumah i, yang sentiasa mengejek i, yang memandang rendah akan kebolehan i, yang pernah ejek-ejek i, yang membuatkan i menangis, kecewa dan raser nak bunuh diri.

I akan kalahkan sume laki-laki yang bodoh, yang salu anggap i pelik, yang saluu kutuk i kat belakang. Dan yang paling penting, i akan tunjukkan yang i, berjaya.

Biler i imbas kembali kenangan hidup i, penuh dengan mimpi, mimpi yang sentiasa mengharapkan kebahagiaan. Mimpi yang i percaya akan menjadi satu kenyataan satu hari nanti, mimpi yang boleh merubah segalanyer.

But, the dangerous part about dream is that you'll start believing that they will turn into reality. I started to think mine will too. But i have to snap back at the reality, i had to wake up and smell the coffe, i had to stand up and defend my dignity. I just had to wake up.

From now on, i nak percaya pader realiti. I nak try to accept realiti, i nak mimpi-mimpi baru i betul-betul tertunai menjadi realiti, so from now on, i akan berusaha...
Insyallah....

Ya Allah Ya Tuhanku, tunjukkan aku jalan yang lurus, jalan yang menjanjikan kebahagian, jalan yang kau redhai, jalan yang pasti ke kebahagian sejati, syurga Mu YA Allah...
Ampunkan lah dosa-dosa ku Ya Allah, sesungguhnyer aku tergolong dalam golongan orang-orang yang zalim...

Bahagiakanlah kedua ibu-bapa ku seperti maner mereka tidak putus-putus membahagiakan aku sewaktu kecil dahulu, panjangkan lah dan berkatilah umur mereka Ya Allah, dan pastikan lah sentiasa mereka berada dibawah lembayung perlindungan Mu Ya Allah...
Lindungilah seluruh ahli kaum keluarga ku Ya Allah dari segala bala bencana dan kemalangan.

Aminnn....

3 comments:

tapi said...

dunie nak kiamat!!

:) said...

instead of kutuk die like what u're doing, nasihat la die..

nobody is perfect. Klau ustaz pn blh rape anak org, ni kan org yg bru nk menjejak alam dewasa..

:) Jalan Allah sgt luas. Mengajar org bkn dgn kekasaran.

Anonymous said...

janganlah tempiaskn ludah "dia" ke muka seluruh pelajar Uia. .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...