Saturday, September 24, 2011

Resepi Paprik Versi Szakif

Mungkin resepi paprik ini sedikit sebanyak berlainan daripada resepi yang biasanya orang buat. Resepi aku ni rasanya tak jauh berbeza daripada rasa sayur paprik yang biasanya boleh didapatkan di restoran makanan laut, cuma mungkin lebih meriah sebab lebih banyak sayur-sayuran.

Bahan-bahannya:
Minyak masak secawan
Bawang besar 3 biji dipotong kasar-kasar
Bawang putih 10 biji dipotong kasar-kasar
Setengah kiub pati daging
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
Daun limau purut 5 helai
*Daging dipotong nipis (direbus dahulu)/ayam dipotong dadu
*Tempe dipotong dadu
*Kacang buncir dipotong setengah, serong
*Kacang hijau diricih serong
*Tomato dipotong empat
*Bunga kobis dipotong nipis
*Brokoli dipotong nipis
*Lobak merah dipotong panjang-panjang
2 sudu tepung gandum
Air secukupnya

Cara masak:
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
  2. Masukkan kiub pati daging.
  3. Masukkan ayam/daging.
  4. Masukkan sos tiram dan sos tomato.
  5. Masukkan daun limau purut.
  6. Masukkan semua bahan bertanda *.
  7. Masukkan air dan gaul sehingga sayur cukup layu dan masak.
  8. Masukkan air. Ikut suka nak banyak mana. Dicadangkan, 2 cawan.
  9. Bancuh tepung gandum dengan air sejuk dan tuang mengena terus kepada air, bukan kepada sayur.
  10. Gaul sehingga cukup pekat.
  11. Hidangkan.
Nota:
  • Bahan yang bertanda * bermaksud ikut suka la nak masukkan banyak mana.
  • Sukatan di atas sesuai untuk menyediakan hidangan untuk 5-7 orang.
  • Kalau perasan, gula dan garam langsung takde. Apatah lagi perasa. Sebabnya kiub pati daging dan sos tiram dan sos tomato sudah ada bahan-bahan tu.
  • Kalau perasan juga, aku tak gunakan halia mahupun serai. Mungkin itu kelainan yang ada pada resepi aku ni.
  • Aku tak pasti kenapa, tapi yang aku buat, tak hanyir walaupun guna daging. 
  • Aku tak letak gambar sebab tak sempat nak ambil gambar, dah habis. Hu~

1 comment:

adam narzuan said...

kena try ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...