Bahan-bahannya:
Minyak masak secawan
Bawang besar 3 biji dipotong kasar-kasar
Bawang putih 10 biji dipotong kasar-kasar
Setengah kiub pati daging
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
Daun limau purut 5 helai
*Daging dipotong nipis (direbus dahulu)/ayam dipotong dadu
*Tempe dipotong dadu
*Kacang buncir dipotong setengah, serong
*Kacang hijau diricih serong
*Tomato dipotong empat
*Bunga kobis dipotong nipis
*Brokoli dipotong nipis
*Lobak merah dipotong panjang-panjang
2 sudu tepung gandum
Air secukupnya
Cara masak:
- Tumis bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan kiub pati daging.
- Masukkan ayam/daging.
- Masukkan sos tiram dan sos tomato.
- Masukkan daun limau purut.
- Masukkan semua bahan bertanda *.
- Masukkan air dan gaul sehingga sayur cukup layu dan masak.
- Masukkan air. Ikut suka nak banyak mana. Dicadangkan, 2 cawan.
- Bancuh tepung gandum dengan air sejuk dan tuang mengena terus kepada air, bukan kepada sayur.
- Gaul sehingga cukup pekat.
- Hidangkan.
Nota:
- Bahan yang bertanda * bermaksud ikut suka la nak masukkan banyak mana.
- Sukatan di atas sesuai untuk menyediakan hidangan untuk 5-7 orang.
- Kalau perasan, gula dan garam langsung takde. Apatah lagi perasa. Sebabnya kiub pati daging dan sos tiram dan sos tomato sudah ada bahan-bahan tu.
- Kalau perasan juga, aku tak gunakan halia mahupun serai. Mungkin itu kelainan yang ada pada resepi aku ni.
- Aku tak pasti kenapa, tapi yang aku buat, tak hanyir walaupun guna daging.
- Aku tak letak gambar sebab tak sempat nak ambil gambar, dah habis. Hu~
1 comment:
kena try ni...
Post a Comment