Thursday, July 12, 2007

The Change II

Zaki! What happened to you?!

Ape yang ko buat ni Zaki? Ko dah kurus.

Ape yang berlaku ni? Kenapa tiba-tiba berubah?

Zaki! Ko dah kurus! Akak kesian dengan ko~


Those are some reactions I got from people during this first week in Kuantan after the 3-month break. This is also the eighth week of the change of dietary intake I did since 21st May this year. But people don’t get me wrong. I don’t avoid carbohydrates (or also simply called carbs). It’s just that I avoid rice from my daily meals. So to say that I’m doing Atkin’s diet or what so ever, is also totally wrong. Even the word ‘avoid’ doesn’t perfectly suit what actually happens in me. I don’t have the appetite to eat nasi putih anymore but I do have it for nasi goreng kampong, my favorite menu. Plus, if I take nasi putih I tend to eat more and more and that actually is the cause for extra bumper around my waist. Huhu...

I love it when people ask me “till when that you want not eating rice?” I’ll reply, “till it’s 3 months.”

Then they’ll ask further, “after that, what would you do? Eat rice like usual?” And I’ll reply “We’ll see.”

Considering the Ramadhan is around the corner which is going to be in the middle of September so I’m thinking of continuing the diet till then.

One reason that I forgot to mention previously for the change of dietary intake is for the health’s sake. It’s almost true to say the gene of diabetes is in me taking into account both of my parents are diabetics and so are my late grandparents. Thus, as prevention is better than cure, where am I wrong with this change of lifestyle?

Ok people. I’m open to suggestions and comments. Let’s be supportive! Hohoyeah!

18 comments:

DaRk AnGeL said...

hohoyeah~!
aku nak join diet kau. but the thing is aku takleh nak tgglkan nasi. aku just kurangkan pengambilan dan seterusnye aku akn tgglkan sket2. at least dlm semnggu ada lah dlm 2-3 hari aku tak amik nasi. ok lah tu kan~~~
yup.. for me diet is also for health. kita diet utk lebih sehat, bukannye utk sakit.
makan byk bukan bererti kita sehat dan makan sikit bukan bererti kita sakit..
yup.. zaki, aku sokong kau 200%!!! jadik sumber inspirasi aku la boleh~? hehehe~

szakif said...

wah~ terharu plak jadik sumber inspirasi segala~ tapi aku tengok ko cam fit je~ lain la aku. dah la tinggi, gemok plak tu. eh? muahhaha~ takde kaitan sebenarnye~

kalau ko takleh nak tinggalkan nasi secara mendadak, buat la sikit2. tapi dulu aku tak. aku memang stop terus nasi. azam tinggi kaedahnya~

waaaa~ petang ni nak gi jogging tapi ade meeting. hatiku meronta2 mamo gi meeting. boleh? huhu~

Awan Badai said...

bapak ah berat!!!

teka berat aku bape?? hoho

moon said...

tahniah zaki! kalo xnak blanje akak nasi, roti canai cukupla. haha

szakif said...

awan..
tu dah kurang tu~ sebelum ni... hm~ lagi berat! huhu..
berat ko aku rase paling tinggi pun 60kg. kan kan? ko kurus weh!

szakif said...

kak moon..
jom saye belanje. tapi akak di mane sekarang?!!!

moon said...

akak masi d sabah. haha. nant bulan 8 akak g sane. haa, time tu la. roti canai 1!!

szakif said...

kak moon..
make sure akak bagitahu saye bile da sampai sini ok? kang tak merase la roti canai~ huhu~

banji said...

wah! mcm ni pun nak kena start kurgkan nasi, bila lah akan ada org cakap - banji! ko dah kurus

irzan said...

ha'ah larr.. dah berubah! huhuhu .. aper berlaku nih??! confuse aku sumer org tiba2 nk diet nih lol..

bile si pojan tu nk turun? bgtau lee leh lepak2 minum ke ape ke..

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

Hey it's always good to watch over your diet!! Keep it up.. So long that you are not aneroxic, then do keep an eye on ya weight ;)

Nabi kan kata.. Makan bila lapar.. Berenti sebelum kenyang.. Meh kita amalkan :D Hohoyeaaa

szakif said...

banji..
selamat berusaha~ tak susah pun.. biar lambat asal selamat. it just need a lil courage.

mirul..
sape 'semua' org tu? hoho..
pojan rasenye turun ke pulau kapas minggu depan. nanti aku tanye balik kat dia ek. kompemkan~

ihab..
ya betul! makan hanya bila da rase lapar. sebelum ni asal nampak makanan sedap je, mulanya meliur.. huhu~
insya Allah aku takkan smpai tahap aneroxic. amin..

luppi said...

20 kilos more than my weight! kalo kita spar agak2 sapa menang ek?

szakif said...

luppi..
ahaha~ kompem la aku yang menang~ perlu ke tanya soklan tu~ ;p

afiq said...

aiseh... ader jugak laki yg risaukan beratnye..

Janji sihat and heppy, tol tak?

szakif said...

ya.. when it comes to health, why shouldn't we care about our weight?

zackyah fimiyun said...

huargh.congrats!!

it's gud 2 hear dat superb news.hehe,ni yg jeles ni!

huhu,akak cuma bole turun berat kalau main badmton giller2 je time bulan puasa. kalau kurang mkn tu, sedikit imposible!haha~

szakif said...

kak zek..
usaha tangga kejayaan kak~ nak seribu daya, taknak seribu dalih. kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...