Wednesday, September 30, 2009

An Unpaid Campaign


Adoiyai Zaki… Just move on with your career life. No need to think of SCIENCESS anymore.

I believe, if not all, most of the readers of this blog would think like that, aren’t they/you? I respect that but please respect my stand also: I still care about SCIENCESS.

In last Annual Grand Meeting, I promoted few people to hold some posts although I would leave the society in the following year; which meant their appointment in the society would not benefit me that much. In fact, the idea of recommending them was as a guidance for the juniors since not many of them knew the seniors.

This year around, I still promote few people because I think I know their capabilities to hold those posts and bring the society to be better than when I was in the society for 2 years. However, that does not mean that I do not believe in others’ capabilities especially those whom I do not name in this entry.

I name them solely based on my experience knowing, working and dealing with them previously when I was an undergraduate and holding some posts in societal activities in the campus.

For example, Jazli Aziz. He was my subordinate when I held the post of Head Committee of Information and Communication in SCIENCESS 2007/2008. He was a dedicated person who was hardworking and enthusiastic with his work. During IQUEST 2008, I observed his organized yet wholehearted will to finish his job as the Head Committee of Stall Division. He looked very tired throughout the event for reasons he must’s been really proud of. Then he was promoted to be the Secretary General of SCIENCESS 2009/2010. Actually it’s rare for anyone to suddenly jump to be a Mainboard member of a society without experience and thorough knowledge about running the post. But not Jazli. With a little guidance from me (he’s never shy to refer to me as the former Secretary General of SCIENCESS 2008/2009) and mostly his own creativity and ideas to manage the post, from what I’ve been informed, he does his job very well. And yes, if you’re talking about voicing out a lot of great ideas, you are talking about Jazli. However, you might question about his serious facial expression but believe me, dia ni sebenarnya otak tak betul jugak. Haha... That is the only thing that I think would discredit his charm (note: try not to role your eyes) to be elected as a President. Huhu… Need I say about his Aussie blood?

Next, I don’t have to name this guy because most people know that I am very close with him – Danial Efendy. But, please put aside the brotherhood relationship that we have because abang mana yang tak nak promote adik kan? Huhu... Let’s talk professionally. I’ve known him for one year and we started knowing when he was looking for potential exhibitors for his career programme under SCIENCESS and I offered him some assistance and ideas. Thereafter, I observed his accountability to hold post especially related to documentation and writing. Therefore, I appointed him to be my Secretary for the Amazing Explorace programme at which I shared with him some knowledge and thus added experience that he already had about Secretary because he was previously the Secretary in PRESSS back in Center of Foundation Studies (CFS). If I have to share some facts about Danial’s personality, I would firstly mention about his strength in English thanks to his English-spoken family, secondly his ketegasan in his stand and thirdly his passion in finishing tasks given.

Lastly yet coincidently, Danial, Jazli and I, the three of us were very active in being Master of Ceremony (MC) in events until we have to reject some offers because our faces were like everywhere and everytime in events. Kan Jaz dan Danial? Kesian kita bertiga. Kasi la peluang kat orang lain. Huhu...

With the above testimonials and sharing about my experience with the above names, I think the voters have concrete reasons to put an X mark next to their names when they get the voting form. For the rest of posts, I better not talk much because I only talk things that I know. :-)

Happy voting!

Disclaimer: This is an automated entry which is written during last Ramadhan month. The contents might or might not be applicable at the time it is posted.

13 comments:

Anonymous said...

kesian kat ko bro.ko dah macam kena nasi kangkang dgn si daniel tu. Kau tak sedar yg ko sebenarnya dah ditipu bulat-bulat dgn "adik" ko tu.
He is a great liar.

Anonymous said...

just a friendly reminder from me. I have many strong evidences to prove my claims. Be careful szakif.

Anonymous said...

baik ko tkar profesion jd 'promoter' la zaki

Szakif said...

anonymous...

woa~ satu kenyataan yang berani.. tetapi bab2 keburukan ni, jika benar ada dan tidak sengaja diada2kan, seelok2nya tidak dibincangkan secara terbuka.

jika benar anda ada bukti untuk mengesahkan kenyataan anda, sila emailkan kepada saya di az_zakingompol@yahoo.com

saya menanti email anda ye.

intan.dayana said...

wOw~ takut btOl ngn ugutan si anOnymOus tuh..hahaha.gune name sebenar lah kalO btOl2 mahu ugut cemitu.xmaen lah gune anOnymOus ni.Org xknal.xbest.hahaha.

Szakif said...

Setelah diberikan beberapa lama untuk anonymous memberi maklum balas seperti diminta, saya tidak menerima sebarang email yang mengandungi bukti berkenaan hal yang didakwa oleh anonymous.

Justeru, saya menganggap dakwaan anonymous adalah tidak benar dan lebih bersifat provokasi semata-mata.

Selamat mengundi.

Sekian.

bicara musafir said...

'indah khabar dari rupa'
Sesungguhnya saya berasa sangat kasihan melihat manusia yang berlagak 'baik' pada dasarnya tapi bertopengkan seribu penipuan/pembohongan dan keegoan yang melampau...
Hanya kerana ingin menjaga "standard" atau taraf,maka perkara yang realiti dan hakiki dijadikan sebagai fantasi dan ilusi dalam membohongi orang sekeliling..bukan kerana apa,hanyalah untuk kepuasan diri sendiri..sampai bila si dia ini akan berpuas hati,maka tanyalah si tuan punya badan sendiri..
Maka si dia ini terus berasa dirinya lebih tinggi daripada orang lain..tanpa beliau sendiri mengetahui bahawa semua manusia adalah sama di sisi Illahi..bercanang ke sana sini menceritakan segala kemewahan dan kelebihan dimiliki yang entah benar ataupun retorik semata-mata..
'Sepandai-pandai tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah jua'..peribahasa yang cukup baik untuk menggambarkan betapa si dia tak kan dapat bertahan lama dengan segala cerita2 dongengnya yang direka buat tatapan umum yang mengetahui..bukan nya niat penulis untuk memburukkan si dia..namun sudah lama hati ini memendam perasaan..benar jika kita tidak berpuas hati,perlu untuk bersemuka dengan si dia..namun si penulis tidak mahu malukan nya dengan segala cerita2 ilusi nya..
Kadan-kadang segala bukti yang benar tidak perlu didedahkan kepada awam..kerna si dia cukup licik menjaga dan mengawal wilayah hidupnya..memang hebat..tapi di sebalik kekebalan itu,ada juga bocornya..dan kebocoran ini amat memalukan si dia..kerna si dia sendiri tidak mengetahui bahawa wilayah hidupnya telah dicerobohi..
kasihan si dia..
kasihan si dia..
kasihan si dia..
~bicara musafir~

Szakif said...

bicara musafir.

Saya lebih suka dengan pendekatan yang begini. Tenang dan tidak mengikut emosi sangat.

Tetapi itu belum tentu membenarkan apa-apa yang anda nyatakan. Saya boleh sahaja memulangkan kenyataan si dia tak kan dapat bertahan lama dengan segala cerita2 dongengnya yang direka buat tatapan umum yang mengetahui kepada anda semula.

Selain itu, jika tidak mahu menyelesaikan masalah dengan bersemuka dengannya, adakah dengan menelanjangkan kebenaran yang masih diragui ini boleh disifatkan sebagai tidak mahu malukan nya dengan segala cerita2 ilusi nya? Siapa yang berilusi sebenarnya sekarang?

Saya bukanlah meminta sebarang bukti untuk didedahkan kepada awam, tetapi kepada saya sahaja melalui email. Bagi yang maklum mengenai sejauh mana saya rapat dengan orang yang dimaksudkan, mungkin akan maklum bagaimana saya boleh mainkan peranan sebagai seorang abang.

Tetapi saya lebih berkenan sekiranya orang yang ada masalah dengan orang yang lain supaya menyelesaikan secara baik sesama sendiri. Adakah dengan lama hati ini memendam perasaan akan menyelesaikan apa-apa masalah? Adakah dengan lama hati ini memendam perasaan akan membaiki apa-apa yang pincang, jika ada? Pernahkah anda terfikir kesan mendalam dan jangka masa panjang yang mungkin berlaku kepada orang yang dimaksudkan, dan mungkin kepada anda juga jika masalah tidak diselesaikan dengan segera?

Namun jika perlukan bantuan orang tengah, saya sudi hadir ke tengah kerana ada peruntukan di dalam al-Quran, surah al-Hujurat, damaikanlah antara dua pihak yang bertelagah.

Sehingga tiada apa-apa disampaikan kepada saya dalam bentuk bukti yang dikatakan ada itu, saya masih akan sifatkan apa-apa yang dinyatakan di sini sebagai provokasi dan propaganda. Tidak kisahlah seindah mana gaya dan budi bahasa yang dipamerkan melalui susunan huruf dan perkataan.

Lebih kasihan jika anda yang sebenarnya perlu dikasihankan.

Bunga melati said...

zaki,we know him better than you..=)

Szakif said...

bunga melati..

But still that does not justify whatever is done in this comment room.

and still I need someone to give me the proof.

Husz said...

aik? tiba2 aku komen kat sini?

"oi husz..potong stim la ko...org tgh serius ni.." berkata zaki dgn baba n bubunya.

ko tau tak bubu tu kat tempat aku apa dia? tempat ko pun sama kot, bubu tu alat org guna nak tangkap ikan tu..ala..yg tu tu...

ok.tu je.klu komen tu mengganggu perjalanan komen lain dan tidak mengena dgn post, silalah anda delete.
kabare waras, orong mangan dang oi..mee bandung banting satu makcik.siap.!

Szakif said...

husz..

hey! syoosh syoosh!!! :P

Anonymous said...

damn !! where is my previous comment? u deleted it? that is the evidence that u want,it will prove everything.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...