Wednesday, July 27, 2011

Sudahnya Mereka Terpekik Terlolong di Jalanan

Siang tadi aku menghadiri bengkel anjuran DBP seorang diri. Ia bengkel berkaitan dunia penerbitan.

Satu perkara yang membuatkan aku sangat kurang berkenan apabila menghadiri acara-acara seperti itu ialah jika ada yang menyampaikan ceramah dalam ceramah.

Penceramah sedang menyampaikan ceramahnya di depan, ada pula yang di belakang yang mengulas ceramahnya bak sedang menterjemah dan mengalih bahasa. Aku tidak perlukan semua itu kerana aku faham apa yang disampaikan oleh penceramah. Tetapi dengan hadirnya penceramah sambilan di belakang itulah yang boleh membuatkan aku jadi tidak faham. Terganggu.

Itu belum lagi berkata tentang yang menjawab panggilan telefon. Bukan satu atau dua orang, tetapi hampir di setiap sesi, ada sahaja yang menjalankan tanggungjawab sosialnya dalam menjawab panggilan telefon, tetapi malangnya tidak kena tempat. Bagaimana pula dengan tanggungjawab sosialnya untuk menghormati acara yang sedang berlangsung, di mana sedang letak batang tubuhnya?

Kujeling. Mengharap agar mereka memandang aku lalu mereka faham akan rasaku. Namun, jelas jelinganku tidak berbalas, kerana yang sedang bercakap dengan telefon itu sedang memandang ke bawah. Walaupun begitu, adakah nada suaranya juga ke bawah? Tidak.

Mengapa tidak batalkan sahaja panggilan itu? Hubungi yang menghubungi kemudian apabila sesi ceramah habis. Ataupun, jika terlalu mendesak, biarkan telefon bergetar seketika sambil langkah kaki dihayun cepat-cepat keluar daripada dewan. Takkan luak kredit prabayar orang yang menghubungi sekiranya panggilan sekadar berdering dan selagi butang Jawab belum ditekan.

Itu antara sebab aku biasanya memilih untuk duduk di barisan depan. Tidak aku kisahkan tubuh badanku yang besar ini. Biarlah yang di belakang merungut tidak nampak depan. Siapa suruh duduk di belakang? Siapa suruh hadir lewat?

Itu juga antara sebab aku biasanya lebih suka memilih untuk duduk seorang diri jika tiada rakan hadir bersama ke acara seperti itu. Jika ada rakan, aku akan jadi rakan yang sangat tidak baik sepanjang sesi ceramah. Kerana aku tidak dan tidak mahu menjadi rakan yang mendengar. Apabila berada dalam acara sebegitu, telingaku milik penceramah, bukan milik rakanku.

Duduk di dalam dewan ceramah juga bukan masa untuk saling berkenalan. Khususnya jika ceramah sudah dimulakan. Jika sesi sudah tamat, ambillah peluang itu untuk berkenal-kenalan dan melebarkan rangkaian. Jangan jadi zalim dengan menggunakan masa untuk mendengar ceramah dengan berbual. Mengganggu!

Cuba kaitkan dengan video ini pula.


Pernah dengar: Untuk didengar, jadilah pendengar yang baik dahulu?

Mereka mahu didengar, tetapi mereka tidak mahu mendengar.

Kalau mereka ada anak-anak, jika sudah besar nanti jangan terkejut jika anak-anak mereka tidak mendengar kata, kerana bapa-bapa mereka sendiri tidak belajar untuk mendengar.

Sudahnya - terpekik terlolong di jalanan.

1 comment:

Anonymous said...

Pasca Bersih 2.0:

1) PDRM dihina & dibenci

2) SPRM dihina & dibenci

3) Apa sahaja yg dilakukan kerajaan walhal perkara baik dianggap sia-sia dan tak beri manfaat.

4) Org melayu Islam memaki hamun dan menghina sesama sendiri bila dah taksub dgn ideologi politik

5) Org melayu semakin biadap dgn post2 "DIAM LAR" di page2 kerajaan di fb

6) Org cina semakin berani mengeluarkan perkara yg tidak puas hati dgn org melayu yg sudah terbuku berkurun lamanya (check kat fb Najib Razak & 1000000 want resgination of najib)p/s : i'm not a racist.

~Masih mencari di mana impak positif selepas kuning 2.0 ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...