Wednesday, January 10, 2007

New Life of My Lil Bro

It was moment full of emotion. Although I wasn’t there, I could feel it, I knew it. I could feel it because I’ve gone through the experience; left by mak and abah for the first time after registering in the secondary school.

Before I left to Kuantan, I gave this advice to him:

Nanti bila dah masuk sekolah baru nanti jangan menyusahkan mak ngan abah. Ko yang pilih nak masuk sekolah tu. Ko kena sedar dengan pilihan yang ko sendiri buat, dan ko kena bersedia dengan perubahan dalam hidup ko lepas ni. Mula-mula memang rasa lain, tapi lama-lama ko akan biasa. Cuma ambil masa sikit je.

Jangan susahkan mak abah. Jangan jadi macam abang Zaki dulu. Jangan ulang apa yang abang Zaki pernah buat. Abang Zaki rasa bersalah buat mak ngan abah macam tu dulu. Bila masuk sekolah baru ni, duit banyak keluar. Jangan susahkan mak abah minta pindah sekolah lain, macam abang Zaki buat dulu. Cukup-cukup la abang Zaki buat mak ngan abah macam tu. Jangan ulang. Faham?

He nodded.

Yesterday, I called him during his registration to the new school, secondary school to be exact – Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) Gombak, not more than a kilometer from UIA Gombak campus. I asked him, what he felt. He answered, “Gembira, tapi takut.” Then I repeated the same advice. I really hoped he understood what I meant. Now it’ all up to him to execute what I said. I was almost to cry, but I succeed of not to. I didn’t want to demotivate him.

Welcome to new life. Welcome to boarding school life. Welcome to larger and different world. I hope you’ll be patient, be tough Muhammad Zawawi bin Ramli! I pray to Him to guide you to the right way... Amin... Sob sob...

Photobucket - Video and Image Hosting

I got this picture from abah by MMS. Looking emak’s face, she doesn’t smile like she always does. I know, she’s fighting with the sadness inside. So do me.

15 comments:

Anonymous said...

yelahhh..mana tak feelg sedih.anak bongsu pulak tu..apa sekalipun akak caye pasti jauh d lubuk ati mak & abah zaki b'bangga kat ank2 nya:)
so kat umah tinggal sorang abg zaki & sorang menantu lah yeakk??

Anonymous said...

hmm...smlm gi pasar malam tak perasan kalo2 adeq kamu ade ke takde.. hoho..
tp agaknye dia takleh kuar kot, kan, kan??

azzahimjafari84 said...

Salam Zaki.... its normal if u and ur parents have that kind of feelings... just be strong okay.... Anyway , congrats sb ko ada adk yang pandai dan geliga macam ko.... at least, lepas ni boleh buat perbincangan ilmiah berdua, dan berkongsi fikrah.... cehwah.....

DaRk AnGeL said...

oh zaki.. tabah lah adik kau.. pun geliga gak macam kau ek.. tahniah buat adik kau..
tgkmuka dia tu, aku yakin adik kau boleh survive punyer lah..
good luck buat adik kau~

|PrincesSs| said...

anak bungsu lah zaki..
mustila mak ko sidih2..
tp don weri..adik ko pasti boleh!!

kimsalam awi daripada kaknad

szakif said...

kak ila...
yup.. sekang kat rumah makin berkurang ahli.. maiin kurang meriah~ tinggal mak ngan abah, nenek dan laki bini yang jarang lekat kat rumah.. hehe~

wawa..
hamboi... celah manenye nak jumpe bebudak integrasi kat situ. kan jauh diorang nak berjalan. lagipun, boleh ke diorang suke2 kuar? ahahha~

zahid..
cewah! ahaha~ thanx for the thought..

syifa..
aku tabah.. :D
aku geliga? tengok la sape abang dia.. ehhehe~ macma mane ngan tengok muka je dah bleh tau dia bley sebaiv? sixth sense ke ok~

nad..
tu la pasal... anak bongsu, anak manja...
awi caiyok!!!

محمد فائز بحرين said...

الف مبروك كفدا اديق كو اوكي

erm btw jgn la bersedih

karena dia pasti pulang dengan segenggam kejayaan

p/s: so do i sounds better kot

szakif said...

baez..
hebat ok~ huruf2 jawi ko~ maka sila ajar aku...
utk doa ko tu, aku aminkan dengan penuh keikhlasan~ semoga kau jua begitu pada tahun2 akhir di irbid nun...

|PrincesSs| said...

zaki,
bukan tahun2 akhir..tp tahun terakhir..

hehehehe

DaRk AnGeL said...

nape ok aku tak dpt nak masuk blog kak ila~?

Anonymous said...

Salam...

Waduduh... Penuh belaian emosi huhu...
Aku takkan mampu paham perasaan sedey ini...

Aku ada 2 org adik gi boarding school gak...
Interestingly aku tak pernah rasa sedih...
Hati batukah aku ini??!! --> Jgn Jawab!! Aku mmg ati batu haha...

szakif said...

nad..
owh ya kau sangat betull.. terima kasih sebab membetulkan aku.. ya.. tahun terakhir...

syifa...
dia dah tukar alamat la.. syasyadream.blogspot.com

ihab...
ko memang takde perasaan ihab!!! hehehe~ patutnya rase sedih la, on behalf of our parents yang akan meninggalkan adik2 kita di bawah jagaan orang lain..

sakibakidaki said...

hey, congrats to ur lil bro.
dun wori, he'll be fine. lagipun sekolah tu tak macam asrama2 lain, senior tak buli junior teruk2 macam skula premier yg lain(as far as i know since the HEM is very caring and strict).
lagipun, integom is one of the best sbp kat malaysia. cikgu2 dia pun mmg baik hati dan sedia berkorban setiap masa.
gudluck!

Anonymous said...

Salam Zaki..
adakah sekolah yg adik Zaki masuk ni Sekolah Setiabudi?or adakah sekolah ni sama seperti sekolah asrama penuh (SBP) yg lain?

szakif said...

sekolah yang dia masuk ni bukan setiabusi, tapi integrasi gombak. sekolah dok dekat2 je kot? rasenye la~ memang area2 sebelah uia je tu.. nak kate SBP same je ke tak tu, tak pasti la pulak pasal setiap sekolah ade kelebihan masing2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...