Thursday, March 11, 2010

Ulasan Buku: Keberanian Menggapai Harapan


Judul buku: Keberanian Menggapai Harapan
Penulis: Barack Obama (diterjemah oleh ITNM)
Penerbit: Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM)
Harga: RM45 (Semenanjung Malaysia), RM50 (Sabah/Sarawak)


Sebelum memilih apa-apa buku untuk dibeli, saya pasti meluangkan sedikit masa untuk membaca apa-apa yang tertulis di kulit belakang sesebuah buku. Walaupun ia tidak semestinya menggambarkan kandungan buku tersebut secara keseluruhan, namun melalui tulisan tersebutlah saya boleh tertarik untuk membeli.

Sebagai contoh, di kulit belakang buku yang ditulis oleh Barack Obama (Obama) dan diterjemah oleh panel penterjemah di ITNM, tertulis beberapa ulasan mengenai buku ini, antaranya ialah:
"beliau (Obama) menggunakan pilihan kata yang popular dan menarik bagi menepis beberapa kata-kata pedas dalam perdebatan politik kontemporari"
dan
"kebolehan Obama dalam melontarkan penyelesaian yang munasabah dan bijak, dengan pilihan kata-kata yang hebat dapat menyelesaikan semangat dan mengembalikan harapan".

Kedua-duanya menekankan pada pemilihan kata-kata yang digunakan oleh Obama. Saya tertarik untuk mengetahui maksud sebenar ulasan tersebut.

Sepanjang pembacaan saya, saya tidak boleh lari daripada bersetuju dengan apa yang dirumuskan. Benar, Obama menggunakan kata-kata yang, walaupun popular (atau dalam kata lain, biasa), namun masih lagi hebat. Ini ditambah pula dengan karisma beliau sebagai pemimpin yang gah. Beliau gah bukan sahaja dalam kehidupannya sebagai orang politik dan pemimpin, malah gah dalam kata-kata yang dimaktubkan dalam buku.

Sekiranya anda pernah menyaksikan Obama menyampaikan ucapan, mungkin anda boleh membayangkan dirinya sedang bercerita sebagaimana yang tertulis dalam buku ini. Susunan cerita dan pengalaman yang disulam dengan pandangan peribadi yang tajam dan bernas menjadikan isi buku ini sesuatu yang bukan semua orang boleh membawanya (memahaminya). Sebabnya mudah, kandungannya berat (tinggi tahap pemikirannya).

Namun, itulah yang menjadikan buku ini sesuatu bahan bacaan yang sepatutnya menjadi koleksi orang-orang yang mahukan paradigma minda mereka terbuka dengan lebih luas lagi. Melalui perkongsian yang Obama bentangkan dalam buku ini, banyak perkara yang mungkin selama ini kita pandang dari satu atau dua sudut sahaja, namun mungkin sudut pandang itu akan bertambah menjadi bukan tiga atau empat, malah lebih daripada itu supaya kita memahami sesuatu perkara dengan lebih menyeluruh dan mendalam.

Memandangkan buku ini ialah buku yang diterjemah daripada buku bertajuk The Audacity of Hope, saya fikir panel penterjemah ITNM berjaya menyampaikan rasa yang sama seperti mana tulisan yang asal. Sepanjang pembacaan saya, saya kerap berbisik kepada diri sendiri, "mungkin Obama akan tulis seperti ini sekiranya beliau boleh berbahasa Melayu dengan baik". Berbalik kepada tarikan utama saya membeli buku ini, iaitu pemilihan kata, benarlah bahawa Obama memilih kata-kata yang popular dan hebat untuk menyuntik rasa berani untuk menggapai harapan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...