Saturday, June 14, 2014

Zahirkan Keprihatinan

Setelah aku mumaiyiz dan baligh, inilah kali pertama aku diuji dengan sakit begini. Bermula dengan pembedahan, kemudian ada jangkitan pula. Dalam masa tidak sampai dua minggu, dua kali aku keluar masuk wad.

Sebelum aku dibawa ke hospital oleh isteriku lagi, aku sudah menulis di Facebook tentang keadaan aku. Aku sakit perut. Kemudian aku maklumkan yang aku akan dibedah. Seterusnya seterusnya seterusnya... sehinggalah aku kini masuk wad kembali untuk mencuci jangkitan pada luka pembedahan.

Sengaja aku maklumkan perkembangan diri aku di Facebook. Laman sosial itu sesuai dijadikan blog mikro.

Maklum balas daripada rakan-rakan Facebook pula segera. Ada yang menekan "like", ada yang menyampaikan doa, ada yang bertanya lanjut menerusi mesej peribadi. Semuanya membuatkan aku terharu. Mereka sanggup meluangkan sesaat dua dalam hidup mereka untuk memberi perhatian kepada tulisan aku di Facebook. Yang lebih membuatkan aku terharu, ada yang menyampaikan doa dan bertanya lanjut. Terpancar jelas keprihatinan mereka menerusi ayat-ayat yang mereka sampaikan.

Selepas (atau lebih tepat, sepanjang, kerana aku masih di wad) aku melalui pengalaman ini, sejujurnya aku dapat rasakan yang aku berasa tenang dan senang apabila membaca kata-kata yang baik dalam setiap tulisan aku di Facebook. Doa, nasihat, motivasi, semuanya kubaca. Jika sempat, aku tekan Like pada komen mereka. Kadangkala terlalu banyak komen sehingga aku terlepas pandang yang aku belum tekan Like.

Hal ini memberi pengajaran kepada aku. Sebelum ini, aku sebenarnya sentiasa mengikuti perkembangan rakan-rakan Facebook. Ada yang sakit, ada yang kehilangan orang yang mereka sayangi, ada yang terlibat dalam kemalangan, dsb. Kebanyakannya aku sekadar ambil tahu. Tidak pula aku panjangkan usaha aku untuk menyampaikan doa mahupun menghantar mesej peribadi. Aku hanya berdoa dalam hati.

Aku fikir semula: Adakah orang yang ditimpa musibah itu akan tahu jika aku sekadar berdoa dalam hati? Cukupkah sekadar berdoa di dalam hati tanpa ada penzahiran doa itu kepada orang yang ditimpa musibah itu? Dalam ayat teknikalnya, adakah komunikasi itu berkesan jika sekadar disampaikan oleh hati dan didengar oleh hati yang sama?

Orang menulis berita duka kerana mahu orang lain tahu tentang keadaannya. Jika bukan itu tujuannya (walaupun tidak semestinya tujuan utama), mereka tidak akan ceritakan apa-apapun di Facebook. Selepas berita itu tersebar, terserahlah. Sama ada tidak mahu kisah langsung (sekadar skrol untuk melepasi paparan pada skrin), sekadar bersimpati dan berdoa dalam hati, menekan "Like", atau menulis komen yang mengandungi kata-kata semangat, nasihat, dan doa. Lebih baik, ziarahlah orang yang ditimpa musibah itu jika tiada halangan geografi dan logistik.

Laman sosial sepatutnya digunakan sebaik mungkin untuk menyampaikan kata-kata. Kata-kata mewakili diri. Jika kata-kata tidak diungkapkan, mana mungkin orang lain sedar akan kehadiran kita? Jika kata-kata sekadar dalam hati, mana mungkin sampai komunikasi kepada orang lain? Kita sama-sama manusia, perlu berkomunikasi dengan kezahiran.

Tidak sama seperti berkomunikasi dengan Allah, yang boleh dilakukan melalui hati. Jika dalam hati pun, kita perlu mengungkapkannya dengan jelas. Sebenarnya ungkapan itu bukannya untuk Allah. Tetapi untuk diri sendiri. Supaya kita tahu dan faham apa sebenarnya yang kita mahu daripada-Nya. Allah itu sudah sedia sifat-Nya Maha Mengetahui. Cuma Dia mahu hamba-Nya berusaha mengungkapkan apa yang mereka mahu dengan jelas. Adakah dengan Allah kita berdoa, "Ya Allah, Kau tahu apa yang aku nak. Kurniakanlah semua yang aku nak tu ya." Jika beginilah ungkapannya, pasti yang berdoa itu pun tidak tahu apa yang dia mahukan sebenarnya.

Berbalik tentang penzahiran rasa simpati, kita pasti ada tahap-tahap tertentu tentang keprihatinan orang tertentu yang kita kelaskan dalam kategori tertentu. Bergantung pada tahap ikatan hubungan antara kita dengan mereka. Sudah pastinya kita mengharapkan keprihatinan tertinggi daripada ahli keluarga terdekat: pasangan hidup, ibu bapa (termasuk mertua), adik-beradik, dan anak-anak. Kemudian jaringannya lebih besar. Ipar duai, saudara-mara, kawan karib, rakan sekerja, rakan biasa, seterusnya dan seterusnya hinggalah merangkumi rakan Facebook.

Rakan Facebook, malah yang belum pernah bersua muka pun mengambil masa dan usaha untuk menyampaikan doa. Itu pun sudah buat aku rasa terharu. Apatah lagi yang berusaha datang menziarahi aku di wad. Mahu dijadikan cerita, ibu yang baru bersalin belum cukup seminggu pun sanggup menapak ke wad untuk berjumpa dengan aku. Sungguh aku terharu!

Keprihatinan yang dizahirkan seperti inilah yang menyebabkan kita tahu ada manusia yang mengambil berat tentang diri kita. Bukan hanya ketika dalam suka, malah dalam duka juga ada yang mahu berkongsi rasa.

Mungkin ini alasan, tapi itulah halnya. Sibuk. Sibuk sehingga tak mampu nak buat apa-apa walaupun sekadar menekan butang "Like". Jika sibuk, mengapa masih ada masa buka Facebook?

Ouch, memang terasa ditampar pada muka aku. Mungkin juga ini hikmahnya aku diuji dengan masalah kesihatan seperti sekarang ini. Supaya aku lebih bersifat empati.

Teringat pula pada satu lagu ini. Cukuplah ia sebagai penutup tulisan ini. Dua rangkap akhir lirik lagu ini amat berkaitan dengan harapan aku daripada tulisan ini.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...